POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Tehnika Tehnologija Napravljeni elektronički uređaji koji se razgrađuju u tijelu

Napravljeni elektronički uređaji koji se razgrađuju u tijelu

Biorazgradivi sklop

Američki naučnici su napravili ultra tanke elektroničke uređaje koji se mogu razgraditi u ljudskom tijelu i koji se mogu koristiti za razne medicinske potrebe. Kada obave svoju funkciju, uređaji se jednostavno istope.

Ova tehnologija je već korištena za zagrijavanje rana kako bi se zaštitile od bakterijskih infekcija.

Komponente uređaja su napravljene od silicija i magnezij-oksida, a postavljene su u zaštitni sloj od svile, prenosi BBC.

Uređaji su dio naučne grane nazvane prolazna elektronika, a osmislili su je naučnici koji su već razvili elektroničke tetovaže, senzore koji se savijaju i razvlače ispod kože. Oni su ove nove uređaje opisali kao suštu suprotnost tradicionalnim elektroničkim uređajima napravljenim da budu stabilni i traju.

Da bi u potpunosti kontrolisali razgradnju elektroničke komponente u tijelu, naučnici su se morali pobrinuti za dva različita problema – razgradnju komponenti i razgradnju komponenti u određeno vrijeme.

Silicij se otapa u vodi, ali je veličina komponenti značila da bi taj proces trajao vječno. Zbog toga su komponente napravljene od tankih slojeva, nazvanih nanomembrane, koje se razgrađuju u toku nekoliko dana.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu klix.baOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti