POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Tehnika Tehnologija Naučnici napravili najlakši materijal na svijetu

Naučnici napravili najlakši materijal na svijetu

Aerografiti

Njemački naučnici sa Univerziteta u Kilu i Tehnološkog fakulteta u Hamburgu pronašli su najlakši materijal na svijetu i nazvali ga aerografit.

Kubni centimetar aerografita težak je samo 0,2 miligrama, što čini četvrtinu mase prethodnog rekordera. Ima čak 5.000 puta manju gustinu od vode i šest puta je lakši od vazduha. Štaviše, aerografit je toliko lagan da je teško raditi s njim u običnoj laboratoriji, jer i najmanji pokret može da pokrene vazduh i rasprši materijal okolo.
 
- Ako biste željeli da dobijete kilogram ovog materijala, zauzimao bi zapreminu od pet kubnih metara. To znači jedan kvadratni metar u osnovi, koji se diže pet metara uvis. Eto, to bi bilo teško jedan kilogram. Trebalo bi vam oko pet gepeka automobila ukoliko biste željeli da transportujete kilogram aerografita - objašnjava istraživač Matijas Meklenburg.
 
Aerografit predstavlja mrežu ugljenikovih cjevčica, od kojih je svaka prečnika oko 15 nanometara, upletenih na mikro i nano nivou veličina. Zbog njegove lakoće i relativno velike površine, aerografit bi mogao da omogući stvaranje mnogo lakših litijum-jonskih baterija, prenosi Blic.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu vijesti.baOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti