POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Tehnika Tehnologija Plastika koja se može sama popravljati

Plastika koja se može sama popravljati

kao ljudska koza

Znanstvenici okupljeni na 243. nacionalnoj sjednici Američkog kemijskog društva predstavili su plastiku koja se može sama popravljati kada se promijeni temperatura ili ako se plastika izloži svjetlu.

Nazovite je superplastikom ili kako god želite. Ova tvar potencijalno može imati vrlo široke primjene. Jedna od njih mogla bi biti popravak oštećene plastike na mobitelima.

Profesor Marek W. Urban, prezentirao je istraživanje koje pokazuje kako plastika mijenja svoju boju kada je oštećena. Kada se pak izloži svjetlu ili promjeni temperature, plastika će popuniti "praznine" u sebi.

Neki su ovo "punjenje" usporedili s "krvarenjem" i iscjeljenjem rana na ljudskoj koži, budući da plastika pocrveni kada je oštećena.

Nova plastika pocrveni kada je oštećena, a sama sebe 'izliječi' ako se izloži svjetlu.

Plastični materijal ima "molekularne mostove" koji povezuju plastiku i čine mogućim njezino samoiscjeljivanje, odnosno samopopravak.

Istraživački tim usredotočio se na istraživanje načina kako se plastika može regenerirati na ekstremno vrućim temperaturama.

Proizvođač automobila tvrtka Nissan početkom ove godine predstavila je samopopravljajuću futrolu za iPhone, a još jedan nezavisni tim znanstvenika nedavno je došao do nekih saznanja o plastici koja se sama popravlja pomoću "običnog svjetla."

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu net.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Vezane vesti

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti