POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Tehnika Tehnologija Saznajte kojih deset tehnologija će izmijeniti naše živote!

Saznajte kojih deset tehnologija će izmijeniti naše živote!

3d tranzistori

Facebookov Timeline, 3-D tranzistori, jajašca iz matičnih stanica i ultraefikasne solarne ćelije neke su od deset tehnologija budućnosti prema tradicionalnom izboru časopisa Technology Review (TR).

Najstariji svjetski tehnološki časopis TR svake godine objavljuje listu deset novih tehnologija koje mnogo obećavaju.


Oblikovanje inovacija

Riječ je o tehnologijama za koje uredništvo tog časopisa, utemeljenog 1899. godine pod pokroviteljstvom Massachusetts Institute of Technology (MIT) iz Bostona, smatra da će najvjerojatnije promijeniti način na koji živimo. Zanimljivo je da je TR prije četiri godine među tehnologije budućnosti uvrstio i Witricity, koncept bežičnog prijenosa energije na sobnoj udaljenosti čiji je tvorac naš znanstvenik dr. Marin Soljačić, redoviti profesor na MIT-u. - Vjerujemo da će tehnologije koje smo izabrali imati najveći utjecaj na oblikovanje u inovacijama sljedećih godina - poručili su iz uredništva TR-a, istaknuvši da tih deset novih tehnologija zadire u široko područje ljudske djelatnosti.

Jajašca iz epruvete

TR-ovu listu predvodi nedavno objavljeno otkriće prof. Jonathana Tillyja s Harvarda, koje bi ženama u menopauzi moglo pomoći da postanu majke. Tilly i dr. Evelyn Telfer sa sveučilišta Edinburgh uspjeli su iz matičnih stanica proizvesti ljudska jajašca u laboratoriju. U idućih, pak, godinu dana “jajašca iz epruvete” namjeravaju oploditi spermom, a embrije koji na taj način nastanu proučavati 14 dana kako bi se ustanovilo jesu li zdravi. Nakon dva tjedna embriji će biti zamrznuti ili odbačeni. No, pokažu li se eksperimenti uspješnima, ta bi metoda u budućnosti neplodnim i ženama u menopauzi mogla pomoći da postanu majke.

Struja u Indiji

Oko 400 milijuna Indijaca u ruralnim krajevima nema električnu energiju. Za većinu njih čak i jednostavno punjenje baterije mobitela znači dug put do gradskog kioska gdje se pune mobiteli. Kako bi to promijenili, Nikhil Jaisinghani i Brian Shaad utemeljili su kompaniju Mera Gao Power čiji je cilj utemeljiti male dalekovode koji bi na ograničenom području distribuirali struju dobivenu iz solarnih panela.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu jutarnji,hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti