POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Tehnika Tehnologija Stižu gume otporne na bušenje

Stižu gume otporne na bušenje

Gume otporne na bušenje

Svi proizvođači koji u razvoj novih tehnologija guma ulažu milijune eura svjesni su da sve gume koje proizvode imaju istu ključnu manu - ako s njima prođete preko nečeg oštrog, probušit će se, ispuhati i postati beskorisne.

Proizvođač guma Bridgestone razvija novi ne-pneumatski, odnosno bezračni koncept gume za koju kaže da će u potpunosti biti otporna na bušenje.

Ova tvrtka pokušava odustati od starog, dosadnog koncepta upuhivanja zraka u gumu i okreće se termoplastičnoj smoli uzduž unutarnje strane guma, a to pak daje gumi ista svojstva kao da je napunjena kompresiranim zrakom. Budući da je ova guma bezračna, nema opasnosti od bušenja i neće joj naštetiti čavli, staklo i drugi oštri predmeti.

Možda ćete se sada sjetiti da postoje i pneumatske "run-flat" gume koje u dizajnirane s ciljem da jednim dijelom budu otporne na bušenje. Naime, ova vrst guma pojavila se na tržištu 90-ih godina. Spočetka su se ugrađivale samo u sportske automobile jer u njima nije bilo mjesta za rezervnu gumu, no tijekom vremena počele su se ugrađivati i u druge vrste automobila. Ove gume ipak nisu otporne na bušenje. Ako naiđete na čavao na cesti i probušite gumu, ova guma će vam omogućiti da nastavite voziti, ali smanjenom brzinom (do 90km/h) i na ograničenoj udaljenosti od 160 pa najviše do 320 kilometara, ovisno o vrsti gume.

Bridgestone kaže da njihov novi koncept guma ima brojne prednosti nad svim gumama koje se danas nalaze na tržištu. Ne samo da će eliminirati potrebu da u hladnoj noći vozač mora stati i miienjati gumu, već će ovaj koncept također eliminirati potrebu da sa sobom u automobilu uvijek vozite rezervnu gumu. Time će i vozilo biti lakše, potrošnja goriva učinkovitija, a u nekim slučajevima automobil će dobiti i na prostranosti.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu net.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti