POPULARNA NAUKA

pon22012018

Poslednje dodano07:42:37 PM

Back Tehnika Tehnologija Stravična tehnologija budućnosti stiže iz Japana

Stravična tehnologija budućnosti stiže iz Japana

onemogucenje pricanja

Nismo sigurni vjerujemo li vijesti koja se počela širiti internetom jer nas malo previše podsjeća na distopijske budućnosti iz stripova, knjiga i filmova, no prenosimo vam je za svaki slučaj.

Osim što se brojne korporacije, Vlade i slične sumnjive institucije neprestano bore kako bi ograničile slobodu običnih građana, japanski znanstvenici navodno su smislili spravu koja vas može doslovno ušutkati i tako pregaziti jedno od temeljnih ljudskih prava.

Sprava navodno funkcionira tako da snima vaš govor i prenosi vam ga uz odgodu od 0,2 sekunde što navodno onemogućuje čovjeka da nastavi pričati.

Iako Kazutaka Kurihara i Koji Tsukada, očevi ove sprave, tvrde da je napravljena u plemenite svrhe, nekako smo skeptični. Naime, njihova je ideja da šum u komunikaciji stvara velike poteškoće u rješavanju problema.

Primjerice, u konstruktivnoj raspravi je potrebno da svi sudionici iznesu svoje mišljenje i čuju tuđe. No, ako je u komunikaciji puno upadanja u riječ, govorenja u isto vrijeme i sličnih stvari koje ometaju normalnu komunikaciju, konstruktivna rasprava je onemogućena.

Zbog toga znanstvenici misle da će ovaj izum, koji ima moć ušutkati nekoga, doprinijeti uspostavljanju dijaloga i pomoći u rješavanju problema, kako onih svakodnevnih, tako i onih globalnih.

Kliknite ovde da biste pročitali celu vest na sajtu net.hrOznači ovu stranicu kao omiljenu i podeli je sa prijateljima.
 
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
manje | veće

busy

Vezane vesti

Prirodne nauke

albert-ajnstajn
Albert Einstein

Tehničke nauke

nikola-tesla
Nikola Tesla

Nauka o zemlji

Zemlja iz svemira
Zemlja iz svemira

Biologija

savana
Afrićki slon

Medicina

medikamenti
Medikamenti